Epilepsian oireet ja kohtaustyypit

Epileptinen kohtaus voi näyttää erilaiselta eri ihmisillä. Joillakin ihmisillä kohtaukset ovat tuskin havaittavia pieniä lihasnykäyksiä, kun taas toisilla voi olla koko kehon kohtauksia, eivätkä he ole tietoisia siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu.[1]. Tarkastellaan lähemmin epilepsian oireita ja kohtaustyyppejä.

Fanny Bäck
Julkaistu 4 Jun 2025

Epilepsian haasteena on sen arvaamattomuus – kohtaukset ovat äkillisiä ja yleensä lyhytkestoisia, muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Epilepsian oireet vaihtelevat henkilöittäin, ja kohtauksen ilmeneminen riippuu siitä, missä aivojen osassa epileptinen toiminta tapahtuu. Joillakin ihmisillä oireita voi esiintyä vain yhdessä kehon osassa, kun taas toisilla kohtaukset voivat ilmetä koko kehossa[2].

Epileptisiä kohtauksia on olemassa kaksi päätyyppiä: yleistyneet kohtaukset ja paikallisalkuiset kohtaukset[3].

Paikallisalkuiset kohtaukset
Paikallisalkuiset kohtaukset alkavat rajatussa osassa aivoja, ja ne voivat näyttää ja tuntua hyvin erilaisilta. Joskus kohtaus voi aiheuttaa déjà vu -tuntemuksen, jota voi olla vaikea kuvailla, tai näkö- tai kuuloaisti voi heikentyä ilman, että kukaan ympärillä huomaa. Joskus näitä kutsutaan auraksi, kun henkilö on täysin tajuissaan. 

Paikallisalkuinen kohtaus voi vaikuttaa tajuntaan kokonaan, osittain tai ei lainkaan. Kohtauksen aikana voi esimerkiksi esiintyä unenomainen kokemus, jossa henkilö voi käyttäytyä oudosti ja toisteisesti, esimerkiksi nykimällä ja silmiä räpyttämällä, eikä hän ole tietoinen siitä, mitä tapahtuu. Jopa tarkoitukselliselta vaikuttava toiminta voi tapahtua tahattomasti[4].

Yleistyneet kohtaukset
Yleistyneet kohtaukset vaikuttavat koko aivoihin tai suurimpaan osaan niistä. Joillakin henkilöillä kohtaukset voivat alkaa paikallisesti mutta laajeta yleistyneiksi kohtauksiksi. Erityisesti yleistyneet kohtaukset, joihin liittyy kouristuksia, vaikuttavat tajuntaan ja aiheuttavat vakavia oireita, kuten lihasten nykimistä, jännittyneisyyttä koko kehossa ja tajuttomuutta. Kohtaukset kestävät yleensä vain muutaman sekunnin tai minuutin, ja minkä jälkeen henkilö palaa normaalitilaan. Komplikaatioita voi kuitenkin esiintyä. Kaatuminen voi myös aiheuttaa vamman tai tajuttomuus voi jatkua.[5] 

 FI2715NP Sep 2024

 [1] https://www.cdc.gov/epilepsy/about/types-of-seizures.htm Viimeksi vierailtu [2023-02-24]

[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy Viimeksi vierailtu [2023-02-24]

[3] https://www.epilepsy.org.uk/info/seizures Viimeksi vierailtu [2023-02-24]

[4] https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/epilepsy-and-seizures Viimeksi vierailtu [2023-02-24]

[5] https://ada.com/conditions/generalized-seizure/ Viimeksi vierailtu [2023-02-24]

BrainPower on epilepsiaan liittyvien asioiden tietokeskus. Täältä löydät tietoa sairaudesta useista eri näkökulmista – henkilökohtaisista tarinoista tutkimuksen edistysaskeliin ja ajantasaisimpaan tietoon. BrainPowerin kautta epilepsia saa ansaitsemaansa huomiota ja tarkastelemme, mitä sairaus todella tarkoittaa. Millaista on elää epilepsian kanssa? Millaista on olla läheinen epilepsiaa sairastavalle? Mitä uusia tutkimustuloksia on saatu? Tämä alusta on sinulle, joka etsit yhteisöllisyyttä, ymmärrystä ja tietoa harvoin keskustellusta sairaudesta.